Blanda nötfärs/ köttdeig av storfe med en god del Santa Marias grillolja eller tacokryddor. Har inga exakta mått – jag blandar till jag tycker det ser bra ut men om vi ska utgå från något så 2dl grillolja per kg köttfärs. Den ska inte bli så fuktig att den inte går att forma, blanda i lite åt gången så du har kontroll. Jag brukar köra på med lite salt och peppar oxå så det garanterat är smak.
Forma till burgare som inte är alltför tjocka – då tar det hela livet att grilla dem och du riskerar att bränna dem ( klassikt grillad korv är ju kolsvart på utsidan och iskall inne… ).
För att få så bra resultat som möjligt bör allt av råvaror, oavsett tillberedning, få tempereras lite dvs ligga framme en stund innan det tillbereds. Nu i dessa dagar kan det vara lite lurigt med tanke på hur varmt det är men de flesta råvaror pallar en timme på köksbänken innan det steks/ kokas/ grillas etc. Täck gärna över råvaran med något under tiden den tempereras.
Släng burgarna i panna eller på grill och låt dem få fär innan du vänder dem. Beroende på hur tjocka du har gjort dem så snur du dem med jämna mellanrum. Proffsen snur dem en gång max men skit i prestigen och servera genomstekta goda burgare . När det börjar närma sig slutet på stekningen/ grillningen så lägger du på en skiva god ost om du gillar det. När osten är smält så är burgaren redo!
Servera med gott bröd och det du gillar av tillbehör – tunnskivad färsk rödlök, syltad gurka, sallad, Rydbergs(!), aioli, stekt svamp, bacon etc etc.
En variant av denna burgarfärsen är att göra en slags Koftas av den. På svenska – Järpar, på norsk – Benløse fugler.
Det vill säga att istället för att göra burgare av färsen så formar man den som ovala cylindrar – som benlösa små fåglar helt enkelt . Koftas är ett samlingsnamn på en mängd färsrätter från bland annat Turkiet och Mellan Östern så min variant är väl inte helt Halal – jag lindar mina med bacon . Baconet tillför massor med smak och håller dessutom saften kvar i köttfärsen. Stektiden ökar lite men mitt tips är att ge dem färg och kör dem på indirekt värme i ca 15-20 min beroende på hur tjocka man har gjort dem. Baconet håller som sagt på köttsafterna så det är svårt att steka ihjäl dem. Indirekt värme betyder en bra bit undan värmekällan och gärna under lock – blir som i en ugn men med härlig grillsmak.
Som tillbehör valde vi idag att köra ugnsbakad potatis – en Overlandvariant av det borde bli antingen färdigkokt potatis på grillen eller i stekpannan alternativt bakad potatis på grill eller i bålglöd. Dessutom testade jag en variant av Rydbergs – uppsmakad med chinesisk ketchup som jag kallar det . Stark chilisås kallar andra det – Sriracha är märkenamnet på den. Kan tänka mig att Chipotle i någon form hade gjort underverk oxå.
Testa gärna på grillen hemma innan ni går in i skarpt läge – hungrig äkta hält och barn är en – på ren svenska – jävla dämpare – på stämningen. Det viktigaste vid grillning är god tid och något gott i glaset – oavsett om du är på verandan hemma eller på tur » där ingen skulle tru att någon kunde bu » .